Gedrag en Gehoorzaamheid

Wat is gedrag en gehoorzaamheid?

Gedrag is datgene wat een hond aan de buitenwereld laat zien. Gehoorzaamheid is het onvoorwaardelijk luisteren naar de baas. Dat zijn twee heel belangrijke dingen om je hond tot een goed individu te maken. Voor de maatschappij een goed opgevoede hond. Een hond krijgt een genetisch deel mee en mede wordt de hond gevormd door de omgeving waar hij is grootgebracht. Een hond die in de huiskamer is grootgebracht zal veel minder schrikachtig zijn dan een hond die in een kennel of schuur is grootgebracht. Zo'n hond heeft in de huiskamer van alle geluiden een inprenting gehad zoals de telefoon, deurbel, stofzuigen, radio en nog meer van dit soort bekende geluiden. Ook leren ze gelijk andere mensen kennen en dat andere mensen geen bedreiging hoeven te zijn. Honden in kennels komen meestal alleen met de eigenaars in aanraking en missen de indrukken van buiten de kennel in het dagelijks leven, waardoor je een gedrag kan krijgen dat voor ons gestoord aan doet terwijl de hond alleen reageert op iets wat hij niet kent. De meeste honden die in een kennel zijn opgegroeid zijn potentiële probleem honden. Ook pups waarvan de ouders nerveus of angstig zijn kunnen dit gedrag overnemen. Zo zijn er vele factoren waardoor een hond gevormd wordt.

 

Hoe kies je een pup uit?

beryl

Clumberspaniel

"Alderforest Answer to my Dreams"

(Wereldkampioen)

Als je een pup gaat uitzoeken let dan op de volgende dingen!! Als je naar de fokker gaat kijk dan hoe het huis eruit ziet van binnen. Is het schoon of vies. Kijk waar de werpkist of ren van de pups staat. Staat die in de woonkamer dan is dit een plus punt. Let er wel op, voordat je naar een pup gaat kijken je nooit vraagt aan de fokker waar de pups opgroeien want er zijn fokkers of handelaren die hun nestjes tijdelijk in de woonkamer leggen. Kijk of de moederhond aanwezig is en hoe ze zich gedraagt. Is ze vrolijk, afwachtend of agressief. Dit zegt heel veel over de pups want de pups kunnen dit gedrag overnemen. Als de moeder er niet bij is vraag of je haar mag zien!!!! Als ze er niet is zijn de pups negen van de tien keer opgekocht. Als je deze situatie tegen komt laat je dan niet verleiden hier een pup van te kopen want dan begint de ellende pas goed. Je helpt de pup er niet mee door hem te kopen want het doel van de verkoper is bereikt. Hij heeft het geld in zijn zak en is van de pup af. De ideale leeftijd om een pup te nemen is tussen de 7 en 8 weken. Dan zijn ze op de goede leeftijd om te socialiseren. Dat houdt in dat je de pup met alle dingen rond om ons heen kennis laten maken. De auto, fiets, trein, zoek een markt op of ga lekker op een terrasje zitten de hond pikt alles op wat hij hoort en ziet. Dit moet je regelmatig blijven doen totdat ze 6 maanden oud zijn. De beste socialisatie periode is tussen de 7 en 16 weken, je moet dan proberen ze met alle mogelijke dingen kennis te laten maken!!!!!!!! Vergeet ze ook niet te socialiseren op verschillende mensen (mannen , vrouwen, huidskleur en kinderen) en andere hondenrassen. Kortom probeer zo veel mogelijk situaties op te zoeken en probeer dit op een positieve manier aan te bieden aan de pup. Laat een pup zoveel mogelijk op de grond wanneer je gaat socialiseren. De hond zal later vaker op de grond staan dan op je arm. Als een hond schrikt, geef hem dan nooit aandacht, een aai over zijn hoofd en zeker nooit oppakken!!!!! Je bevestigt dat je hond bang mag zijn. Negeer de hond en laat hem doen, blijf eventueel even stilstaan en als de hond zichzelf heeft gekalmeerd loop je rustig door!! Als hij of zij netjes meeloopt en niet meer bang is dan beloon je de hond. Doe dit niet te snel nadat de hond geschrokken is, want hij kan dit ook weer als troost en aandacht opvatten en toch bang worden van wat hij daarvoor heeft meegemaakt.

 

Hoe begin ik met de opvoeding van mijn hond.

Een veel voorkomende vraag: zal ik op puppy- cursus gaan of niet?? Ik adviseer: altijd doen!! Zeker totdat ze 1,5 jaar oud zijn. Wanneer kan je het beste beginnen om met je pup naar cursus te gaan? Het beste is om met 8 weken te beginnen met de cursus, mits je pup voor zijn leeftijd is ingeënt. Zo leert de pup al gelijk een aantal honden rassen kennen en met jou bezig te zijn terwijl er andere honden zijn (want die blijven altijd interessanter). Ik zeg altijd je moet leuker worden dan dat konijn of die andere hond die daar loopt!!! En dat valt niet mee. Jullie zijn totaal verschillende individuën en moeten elkaar beter leren kennen en begrijpen. Daarbij komt het probleem dat de hond onze taal niet spreekt en wij de taal van de hond niet. Dus moeten wij de taal van hond leren om de hond dingen duidelijk te maken en hem het te laten snappen.

wedstrijd                       les 1

 Wedstrijd GG 1 Hilversum 2002                            Elementaire Gehoorzaamheid seizoen 2003

Er zijn verschillende vormen van gedrag en gehoorzaamheid. Je kunt een leuke cursus volgen met je hond om een goed opgevoede hond te krijgen, maar je kunt dit ook doen in de vorm van hondensport. Hou wel voor ogen dat dit twee verschillende dingen zijn : opvoeding en wedstrijdsport. Want een goede wedstrijdhond kan een verschrikkelijke hond in de maatschappij zijn!!!!! In de wedstrijdsport leer je de honden vaak kunstjes in een geconditioneerde omgeving terwijl je met gedrag en gehoorzaamheid de oefeningen in alle omstandigheden aanleert. Wat niet weg neemt dat als je de oefeningen goed aanleert en de combinatie ( hond, baas) het leuk vindt, aan wedstrijden mee kan doen. Probeer altijd een evenwicht hierin te vinden. En vergeet niet het belangrijkste: het moet leuk zijn voor baas en hond!!!!

 

Dusty

Dusty is bij ons in huis gekomen toen hij 8 weken oud was. Hij was een energieke, eigenwijze pup.Als hij bij ons in de tuin was vertikte hij het om naar binnen te komen met als gevolg dat ik achter Dusty aan liep om hem te pakken. Dit was ik na twee dagen beu omdat ik kleine kinderen heb die ook naar school gebracht moesten worden. Nu heb ik een buurvrouw die Clumberspaniels fokt en die kwam met een geweldig particulier adres om puppy- cursus te gaan volgen. En dat was voor mij een hele opluchting. Want onze sokken waren ondertussen ook aardig doorboord. Gelukkig konden wij gelijk naar cursus komen. Er ging een wereld voor mij open want ik deed alles verkeerd, behalve de zindelijkheid training!!! Een pup is erg lastig als je nette opgevoede Duitse Herders gewend bent!!! Affijn na 3 maanden cursus had ik Dusty eindelijk zover dat hij mij als baasje wilde aanvaarden, wat inhield dat hij met afleiding met mij wilde spelen. Bloed, zweet en tranen hebben mij die periode gekost. Maar toen we dit hadden overwonnen waren de remmen los. Dusty had zo'n will to please dat we naar de KC Zeeland gegaan zijn om ons verder te ontwikkelen. Toen Dusty 11 maanden oud was hebben wij ons ingeschreven bij de clubkampioenschapen van de KC Zeeland. En warempel we haalden tweede plaats!!! En dit was de eerste van de vele bekers die nu in mijn kast staan. Dusty ziet alles als een spelletje wat betekent dat hij erg veel plezier beleeft. En dat is onze drijfveer. Ondertussen geef ik twee avonden in de week les om de mensen op een zo'n positief mogelijke manier te leren omgaan met hun hond. En dat doe ik met veel plezier.

Als jullie vragen hebben over het opvoeden van een hond mogen jullie mij altijd mailen. Ik zal proberen een zo goed mogelijke oplossing te geven.

Veel plezier met het opvoeden van jullie honden!!

Geraldine

 

dusty tweede prijs

top

© Geraldine Jansen